Job-urile viitorului pentru IT-ști: Vibe Coding

O alternativă de reconversie pentru cei peste 30.000 de IT-iști români care și-au pierdut locul de muncă în ultimul an este AI-Assisted Coding, cunoscut și sub numele de Vibe Coding.

Activitatea constă în a comunica, prin prompturi bine gândite, cu diverse instrumente AI pentru a obține un rezultat pe care ulterior îl integrezi într-un produs funcțional: un MVP, un prototip sau ceva ce pare „gata de lansat”.

Deși sună promițător, realitatea e că produsele rezultate din Vibe Coding… aproape funcționează, aproape nu au bug-uri, aproape nu dau crash și sunt… aproape sigure. 😀

Chiar dacă nu sunt neapărat pregătite pentru producție, aplicațiile sunt excelente pentru a testa interesul pieței sau pentru a automatiza rapid o nevoie internă. Timpul de dezvoltare e de obicei de câteva zile, deci nu consumă tot bugetul sau tot Zen-ul.

Am testat un workflow care începe cu Perplexity, i-am spus că nu am cunoștințe de programare și vreau o aplicație care livrează conținut digital. Mi-a recomandat pașii și tool-urile.

Apoi am trecut în Bolt (nu trotineta), care mi-a generat o aplicație mobilă în 15 minute. 😱 În Cursor (AI-assisted coding pe steroizi) urma integrarea cu SupaBase pentru backend și Clerk pentru user management. Cam asta ar fi fost tot.

Cred că AI-assisted coding se potrivește foarte bine în formatul B2B/freelancing: clientul trimite specificațiile, iar freelancerul livrează aplicația finală în câteva zile, în schimbul unei sume consistente pentru el, care e oricum o fracțiune din costul unui prototip dezvoltat tradițional pentru client.

Nu știu voi, dar eu îmi torn o vibe-bere în cinstea acestor tool-uri 🍻

Aici un video cu pașii pentru o aplicație în care userii încarcă poze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *