Oamenii înalţi câştigă mai bine

În SUA, aproximativ 14.5% din oameni au înălţimea peste 1.80 m. CEO la primele 500 de companii (Fortune 500) au peste 1.80 în proporţie de 58%. Din totalul populaţiei americane, doar 3.9% au înălţimea peste 1.86 m. Cu atât mai ciudat faptul că dintre cei cu funcţia de CEO, o treime au peste 1.86 m.

Este o prejudecată făcută cu intenţie? Bineînţeles că nu. Explicaţia este că majoritatea dintre noi asociem în mod automat abilităţile de leadership cu statura fizică impresionantă. Stereotipul despre cum ar trebui să arate un lider este atât de puternic încât celelalte trăsături nu mai sunt luate în calcul. Excepţia de la această regulă o reprezintă Kenneth Chenault, CEO la American Express, care este scund şi negru. Cu siguranţă este un om remarcabil dacă a depăşit două erori Warren Harding.

Aceste clişee nu sunt valabile doar la CEO. În US, un inch de inălţime (2.4 cm) “valorează” în plus $789 pe an. De exemplu, o persoană de 1.80 m va câştiga cu aproximativ $5525 mai mult într-un an decât cineva de 1.65 m.

V-aţi întrebat de ce atât de mulţi oameni mediocri ajung în poziţii înalte? Pentru că aceste decizii sunt luate pe criterii mult mai puţin raţionale decât credem. Vedem o persoană înaltă şi suntem cuceriţi.

Din “Blink – The power of thinking without thinking” – Malcolm Gladwell


Cât de bine ştii Word?

“Word? Foarte bine, îl folosesc în fiecare zi.” Acesta este răspunsul pe care-l primeam de la studenţii mei înainte de a începe laboratoarele de Word. Probabil e răspunsul pe care îl dă oricine a scris un document mai lung de o pagină. Dar lucrurile nu stau chiar aşa.

Ca să faceţi o evaluare a nivelului MS Word încercaţi să răspundeţi la întrebările/acţiunile următoare:

 1. Cum setaţi header şi footer diferit pentru paginile pare / impare şi pentru prima pagină?
 2. Cum creaţi cuprinsul unui document? Cum setaţi fonturi diferite pentru titlurile şi subtitlurile din cuprins?
 3. Cum faceţi ca un titlu să stea împreună cu paragraful următor de text, chiar dacă e final de pagină?
 4. Cum afişaţi media a 5 celule dintr-un tabel, cu valori numerice (în Word)?
 5. Cum parolaţi un document Word?
 6. Creaţi un stil pentru titlul de capitol care să înceapă întotdeauna în pagină nouă.
 7. Cum numerotaţi automat toate figurile din document şi creaţi cuprinsul de imagini?
 8. Separaţi cu o linie orizontală footerul paginii de conţinutul acesteia şi introduceţi numărul de pagini din document şi numărul paginii curente.
 9. Introduceţi în subsolul paginii numele şi prenumele, astfel: numele aliniat stânga iar prenumele aliniat dreapta, pe aceeaşi linie.
 10. Aveţi un paragraf scris cu MAJUSCULE. Cum îl transformaţi automat în litere mici?
 11. Cum aplicaţi un stil (dacă nu ştiţi ce-i stilul nu are rost să citiţi întrebările astea) folosit într-un paragraf pe un alt paragraf, fără a avea deschisă caseta Stiluri şi Formatare?
 12. Cum încadraţi un paragraf într-o casetă de fundal gri cu contur negru?
 13. Cum numerotaţi automat titlurile dintr-un document cu o cifră (2.), iar subtitlurile cu două cifre (2.3)?
 14. Creaţi un stil numit Subtitlu care să se afle la 2.5 cm de stânga paginii iar paragraful următor să înceapă la 1 cm distanţă.
 15. Cum schimbaţi unitatea de măsură din Word, din inch în cm sau invers?

Dacă la majoritatea aţi ştiut.. e bine. Dacă nu, mâna pe carte! :)


Eroarea Warren Harding

Într-o dimineaţă din 1899, în faţa unui hotel din Ohio, doi bărbaţi s-au întalnit în timp ce îşi lustruiau pantofii. Unul era Harry Daugherty, avocat şi lobbyist, un Machiavelli al politicii. Al doilea bărbat era jurnalist la un ziar local, care urma să fie ales peste o săptămână senator al statului Ohio. Numele său era Warren Harding şi era înalt, brunet, cu ochi mari şi pielea bronzată, cu o voce puternică şi caldă.

În momentul în care l-a vazut pe Harding, lui Daugherty i-a trecut instantaneu prin minte: oare tipul asta n-ar fi grozav pentru preşedinte?

Warren Harding nu era un tip prea inteligent. Îi plăcea să joace golf şi să bea, iar apetitul său sexual ajunsese deja legendă. În cariera politică nu s-a făcut remarcat, iar discursurile era descrise drept fraze pompoase în căutarea unei idei.

În 1920, Daugherty l-a convins pe Harding să candideze pentru preşedinte şi acesta a acceptat. Jurnaliştii vremii notau că de multe ori Daughery se exprima că “Harding arată exact ca un preşedinte”. La sfârşitul anului Harding avea să fie ales preşedintele Statelor Unite şi a rămas în această funcţie timp de doi ani, când a murit din cauza unui atac de cord. Majoritatea istoricilor sunt de acord că Harding a fost cel mai prost preşedinte din istoria Americii.

Majoritatea celor care l-au văzut pe Harding au fost impresionaţi de cât de elegant şi distins arăta şi au gândit imediat – total eronat – că era un om curajos, inteligent şi integru. Eroarea Warren Harding înseamnă că modul în care acesta arăta crea inconştient multe conotaţii pozitive încât procesul de analiză raţională era complet desfiinţat.

Eroarea Warren Harding este partea ascunsă a gândirii rapide. Este motivul pentru care oameni mediocri ajung în poziţii de responsabilitate înaltă.

Din “Blink – The power of thinking without thinking” – Malcolm Gladwell

Acum întorcându-ne la ţinutul mioritic, nu-i aşa că ascensiunea lui Tăriceanu (un incompetent ajuns într-o poziţie de maximă responsabilitate) începe să aibă sens?


Eşti mulţumit de locul tău de muncă?

Acesta este un set de 12 întrebări care evaluează cât de “sănătos” este locul unde lucrezi. Cât mai multe răspunsuri de Da, cu atât mai mulţumiţi angajaţii şi productivitate mai bună.

Întrebările:

 1. Ştiu ce se aşteaptă de la mine la locul de muncă?
 2. Am echipamentul şi materialele necesare pentru a-mi face corect munca?
 3. La locul meu de muncă am posibilitatea să fac ceea ce ştiu să fac cel mai bine, zi de zi?
 4. În ultimele şapte zile, am fost lăudat pentru munca mea bine făcută?
 5. Şefului meu sau altei persoane de la locul meu de muncă pare să-i pese de mine ca persoană?
 6. Există la locul meu de muncă cineva care mă încurajează să mă dezvolt?
 7. La locul meu de muncă, opiniile mele par să conteze?
 8. Misiunea sau ţelul companiei mele mă fac să simt că munca mea este importantă?
 9. Colegii mei sunt adepţii unai munci de calitate?
 10. La locul meu de muncă am un prieten foarte bun?
 11. În ultimele şase luni, cineva de la locul meu de muncă a discutat cu mine despre progresul meu?
 12. În ultimul an, am avut posibilitatea la locul meu de muncă să învăţ şi să mă dezvolt?

Dacă răspunsul este Da la majoritatea întrebărilor, nu căutaţi alt serviciu :)

Din Manager contra curentului, Gallup


Sediul CIA din România

L-am găsit acum vreo 2 ani, era la Sibiu. Întrebarea e unde-s închisorile alea de care zice lumea :D
cia_sibiu


România cu girofar

După cum ştim cu toţii, în România dacă nu ai girofar nu ai valoare. Două exemple relevante:

girofar1

girofar2