Oamenii înalţi câştigă mai bine

În SUA, aproximativ 14.5% din oameni au înălţimea peste 1.80 m. CEO la primele 500 de companii (Fortune 500) au peste 1.80 în proporţie de 58%. Din totalul populaţiei americane, doar 3.9% au înălţimea peste 1.86 m. Cu atât mai ciudat faptul că dintre cei cu funcţia de CEO, o treime au peste 1.86 m.

Este o prejudecată făcută cu intenţie? Bineînţeles că nu. Explicaţia este că majoritatea dintre noi asociem în mod automat abilităţile de leadership cu statura fizică impresionantă. Stereotipul despre cum ar trebui să arate un lider este atât de puternic încât celelalte trăsături nu mai sunt luate în calcul. Excepţia de la această regulă o reprezintă Kenneth Chenault, CEO la American Express, care este scund şi negru. Cu siguranţă este un om remarcabil dacă a depăşit două erori Warren Harding.

Aceste clişee nu sunt valabile doar la CEO. În US, un inch de inălţime (2.4 cm) “valorează” în plus $789 pe an. De exemplu, o persoană de 1.80 m va câştiga cu aproximativ $5525 mai mult într-un an decât cineva de 1.65 m.

V-aţi întrebat de ce atât de mulţi oameni mediocri ajung în poziţii înalte? Pentru că aceste decizii sunt luate pe criterii mult mai puţin raţionale decât credem. Vedem o persoană înaltă şi suntem cuceriţi.

Din “Blink – The power of thinking without thinking” – Malcolm Gladwell