Cât durează o căsnicie?

Chiar dacă are titlul unui film, acesta este un studiu făcut de John Gottman, la Universitatea din Washington din 1980 încoace pe câteva mii de cupluri, obţinând un algoritm în baza căruia poate previziona cu o acurateţe de 95% dacă un cuplu va fi căsătorit peste 15 ani.

În detaliu, urmărind timp de o oră discuţiile dintre parteneri, Gottman notează de câte ori apar în discuţie 20 de stări diverse (dezgust, dispreţ, mânie, tristeţe, neutru, critică, refuzul de a coopera, scâncete, etc) obţinând un grafic al acestora. Dacă urmărirea discuţiilor are loc timp de o oră, procentul de reuşită a previziunilor este 95%. Dacă urmăreşte doar 15 minute, rata de succes este 90%. Micşorând în continuare durata studiului, Gottman şi colaboratorii săi pot previziona viitorul cuplului cu o acurateţe impresionantă după doar 3 (trei) minute de discuţii.

Cele 20 de stări au fost reduse la 4 importante: defensivă, refuzul de a coopera, critica şi dispreţul. Între acestea, este o emoţie care are cel mai important rol şi dacă apare frecvent în discuţiile în contradictoriu este semnul că acel cuplu nu va mai fi împreună după 15 ani: dispreţul. Dacă poţi măsura în ce proporţie apare dispreţul, nu mai este nevoie să ştii alte detalii despre respectivul cuplu.

Din “Blink – The power of thinking without thinking” – Malcolm Gladwell