Metode alternative pentru a găsi un loc de muncă

Firma unde lucrai te-a dat afară sperând să scape de faliment. Tu ai banuit că lucrurile nu-s chiar roz şi ţi-ai pregătit cv-ul pe vreo patru situri dedicate, dar de câteva luni nu te sună nimeni. Stai acasă şi începi să te simţi inutil şi deprimat, începi să te gândeşti că n-ai să-ţi mai găseşti de lucru vreodată dacă te iei după ce auzi la tv.

Ce-i de făcut?

Umple plămânii cu oxigen şi apucă-te de căutat activ. Rămâi senin, scenariul de mai sus l-am păţit şi eu şi în două luni mi-am găsit utilitatea, chiar dacă nu a fost chiar uşor.

Ce înseamnă căutare activă?

În primul rând, căutarea pasivă e când tu stai şi aştepţi să te caute cei care au nevoie de tine. Aplicarea la joburi tot în categoria căutării pasive intră, pentru că toţi ceilalţi (contracandidaţii tăi) fac aşa. Tu trebuie să ieşi în evidenţă, să te diferenţiezi de ceilalţi (probabil auzi tot timpul lucrul ăsta, dar în situaţia dată chiar trebuie să faci ceva), să acţionezi cum poţi ca cineva de la jobul pe care-l doreşti să îţi acorde o şansă. Din punctul meu de vedere, căutarea activă a unui loc de muncă o reprezintă o suită de acţiuni pe care le faci încercând să fii observat de cineva (fie el angajator sau recrutor) pentru a-ţi îndeplini scopul – să fii angajat.

Cum pot să caut activ un job?

Am adunat aici câteva lucruri pe care le-am făcut cu succes sau nu, lista poate fi completată cu ce îţi mai vine în minte, câtă vreme este urmărit obiectivul final.

  • Cumpără CV Premium. Unele situri de joburi au această opţiune, ca cv-ul tău să fie evidenţiat şi afişat înaintea celorlalţi aplicanţi. Este aproximativ 50 de ron pe lună, dar îţi dă o şansă în plus, pe care nu trebuie să o pierzi. (Eu am fost sunat o dată când am aplicat cu cv premium)
  • Contactează persoane (influente) pe care le cunoşti. Nu-i atât de greu pe cât pare, trebuie doar să faci o listă şi să îţi faci curaj. Ai un profesor de la facultate cu care ai rămas în relaţii bune? Cunoşti un patron/director/angajat de la vreo firmă unde crezi că ai putea avea un loc? Ai un fost coleg de serviciu sau facultate care lucrează unde ţi-ar plăcea şi ţie? Ia-ţi inima în dinţi şi dă un telefon sau mergi acolo. Nu pe email, ci o metodă de comunicare “live”.
  • Contactează firma folosind formularul de contact de pe site. Ai văzut un job care te-ar prinde, ai aplicat la el, ce faci mai departe? Încerci să vezi ce persoane cunoşti din firma respectivă. Poţi încerca pe LinkedIn, Facebook sau alte reţele sociale unde ai cont, cauţi pe Google, suni un prieten. Apoi le trimiţi un mesaj folosind formularul de contact de pe site, scriind în câteva rânduri ce-i cu tine şi ce vrei de la ei. (Eu am stabilit o întalnire folosind metoda asta – ca antreprenor însă, nu ca angajat)
  • Contactează persoanele de decizie. Scriind un mesaj scurt şi la obiect pe LinkedIn, în cererea de adăugare la contacte, ai toate şansele să fii observat de cine trebuie – mai ales dacă patronul este străin. Dacă ai un cont gratuit pe LinkedIn, după ce găseşti persoana care te interesează trimite-i o cerere de adăugare la contacte ca Friend (nu Other, că trebuie să introduci adresa de email pe care probabil n-o ai). Dacă tot îţi cere adresa de email, vezi în ce grupuri este înscrisă persoana, te înscrii şi tu, şi apoi la întrebarea Where do you know? alegi Groups. Spaţiul pe care îl ai la Personal note este suficient să te prezinţi în 6-7 rânduri şi să spui ce vrei. (Eu am primit răspuns în 30 de minute de la ceo-ul unui grup financiar internaţional şi tot pe LinkedIn am deschis discuţia cu proprietarul firmei unde lucrez acum.)
  • Trimite cv-ul la agenţii de recrutare. Vezi întâi dacă au sedii în oraşul tău şi apoi trimite-le un mesaj cu cv-ul ataşat. Asta este lista pe care am adunat-o eu: brainspotting.ro, manpower.ro, lugera.ro, consulteam.ro, accenture.com, excon.ro, bmr.ro, freemarkonsult.com, temax.ro, antal.ro. (În urma mailului am fost chemat la Excon să dau nişte teste pentru un job care nu prea părea real, dar n-am vrut să ratez o şansă)

În concluzie, nu lăsa sistemul să se ocupe de căutarea jobului pentru tine, implică-te direct, mai ales folosind reţeaua de cunoştinţe şi urmărind fiecare job în parte. Din toate joburile pe care le vezi şi la care crezi că te-ai potrivi alege maxim 5 şi apoi concentrează-te pe fiecare din ele, în ordinea descrescătoare a importanţei pentru tine. Şi încă un lucru.. baftă la angajat!